Antakya Belediyesi lastiklerin dönüşüm sürecin denetledi
Antakya Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre denetleme faaliyetlerinde özellikle atık lastiklerin nerede muhafaza edildiklerine dikkat edildi.
Antakya Belediyesi lastiklerin dönüşüm sürecin denetledi
Antakya Belediyesi çevre temizliğini koruma konusunda gösterdiği hassasiyet ile denetimlerine devam ediyor. Çevre Denetim Birimi ekipleri tarafından Antakya’da faaliyet gösteren Ömrünü Tamamlamış Lastik üreticileri, atık lastikler ve çevre sağlığı önlemleri için denetlendi.
Antakya Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre denetleme faaliyetlerinde özellikle atık lastiklerin nerede muhafaza edildiklerine dikkat edildi. Antakya Belediyesi yaptığı açıklamanın devamında şunlara yer verdi; “Ömrünü tamamlamış lastikler kontrolsüzce çevreye bırakıldığında toprağı, suyu ve havayı kirlettiğine dikkat çekilen denetimlerde, bünyesinde kimyasal maddeler barındıran lastiklerin geri dönüşüme bırakılmadığı takdirde geleceğimiz için nasıl bir tehdit oluşturacağı üreticilere tek tek anlatıldı. Ömrünü tamamlayan lastiklerin lisanslı ÖTL (Ömrünü Tamamlamış Lastik) geri dönüşüm firmalarına teslim edilmesi gerektiği hatırlatıldı.
Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Zararları
* Atık lastikler kontrolsüz yangınlara sebep olmaktadır.
* Yüksek yağ içeriği nedeniyle lastik yangınları aylarca sürmekte ve atmosfere yüksek miktarda zararlı bileşikler yaymaktadırlar.
* Lastik yangınları hava, toprak ve su kirliliği yaratmaktadır.
* Atık lastikler, yağmurdan sonra içlerinde su barındırdığından, sivrisineklerin yaşamasına ve çoğalmasına uygun bir ortam yaratmaktadır.
* Lastik yığınaklarında üreyen sivrisinek haşereler, bulaşıcı salgın hastalıkların yayılmasına neden olmaktadır.
*Yetkisiz kişiler/firmalarca taşınamaz.
Ömrünü Tamamlayan Lastikler Çöp Değildir
Faydalı ömrünü tamamlamış araçtan sökülen lastikler kontrolsüzce alıcı ortama bırakıldığından toprağı, suyu ve havayı kirletmektedir. Bünyesinde kimyasal maddeler bulunduran bu lastikler çevreyi tehdit etmektedir. ÖTL’nin hangi sebeple olursa olsun vadi ve çukurlarda dolgu malzemesi olarak kullanılması, katı atık depolama tesislerine kabulü ve depolanması, ısınmada kullanılması ve yakılması kesinlikle yasaktır. ÖTL’nin geri kazanımı esastır.”